Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Lukasówka

Delikatna, błyszcząca,

zielonkawożółta, gładka skórka.

Ma bardzo maczny

soczysty, biały miąższ.

Doskonale nadaje się na przetwory

I do jedzenia na codzień.

Konferencja

Zielonkawożółta skórka

Ze Złotawymi plamkami.

Smaczny, soczysty

i delikatny miąższ

jest Bardzo słodki

i nieco aromatyczny

Klapsa

Inna nazwa Faworytka

tradycyjna odmiana, która została

sprowadzona do polski w XIX wieku.

Klapsa jest odmianą

Gruszki letniej,

która rozpoczyna się w drugiej

połowie sierpnia.

Ma bardzo którki sezon,

który trwa około trzy tygodnie.

Ze względu na swój Unikalny smak

jest bardzo popularna

w przydomowych ogródkach

Do biedronki dostarczana

jest Gruszka klapsa

o słodkim, soczystym smaku

I średnioziarnistym miąższu.

Typowa masa

jednego owocu

gruszki klapsy z biedronki to:

130-160G

Gruszki Bogate są w:

potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź,

żelazo, bor oraz jod.

Stanowią bogate źródło

kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego

– oraz węglowodanów, pektyny, błonnika

i olejków eterycznych. Gruszka zawiera witaminy:

A, B1, B2, B6, C i PP.

Świeża gruszka średniej wielkości

to około 60 kcal

czyli jak na owoc,bardzo niewiele.

Można dzięki temu stosować je

w diecie odchudzającej

Zarówno jabłka jak i gruszki powinny być

Regularnym składnikiem codziennej, zdrowej diety.

Ekspert Instytutu Żywności i Żywienia dr n. med. Agnieszka Jarosz