Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

TAGI:
#jedzcopolskie, #borowki, #polskie, #rozmaitosci, #placuszki, #borowkowe, #przekaska, #pyszne, #mniam
8 SZTUK

Składniki:

ciasto

  • 1/2 szklanki borówek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 banan
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia - opcjonalnie

sos

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3/4 szklanki borówek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ze słodkimi polskimi
borówkami!

Przygotowanie

ciasto

  • 1
    W misce połącz maślankę z żółtkiem
    i rozdrobnionym (widelcem) bananem.
  • 2
    Dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia.
  • 3
    Z białek ubij pianę, delikatnie wymieszaj.
    Dodaj owoce.
  • 4
    Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię. Jeśli patelnia pokryta jest teflonem, możesz smażyć bez tłuszczu.
    W przeciwnym razie, smaż na odrobinie oleju np. rzepakowego

sos

  • 1
    W rondelku rozgrzej masło i cukier.
  • 2
    Krótko przesmaż, dodaj owoce, wymieszaj i zalej wodą.
    Gotuj kilka minut, aż owoce puszczą sok, nie pozwól jednak, by się rozgotowały.
  • 3
    W odrobinie zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną, wlej do sosu, zagotuj.
  • 4
    Podawaj na ciepło lub zimno, do placuszków.