Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

TAGI:
#jedzcopolskie, #gruszki, #klapsa, #rozmaitosci, #marynata, #ocet, #deser, #przekaska, #mniam
4 SŁOIKI

Składniki:

  • 4-6 gruszek klapsa (w zależności od wielkości)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
Z soczystymi polskimi
gruszkami

Przygotowanie

  • 1
    Wodę z cukrem, octem i przyprawami zagotuj.
  • 2
    Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych,
    pokrój na ćwiartki.
  • 3
    Owoce ułóż w słoikach. Zalej gorącą marynatą.
  • 4
    Szczelnie zakręcone słoiki wstaw do garnuszka wypełnionego w 1/2 wodą, gotuj kwadrans.
  • 5
    Postaw na pokrywkach do ostygnięcia.