Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

TAGI:
#jedzcopolskie, #gruszki, #klapsa, #rozmaitosci, #wino, #migdały, #miód, #sereknaturalny
4 PORCJE

Składniki:

  • 4 gruszki klapsa
  • 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 opakowanie naturalnego serka delikate puszysty
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki płynnego miodu
Z soczystymi polskimi
gruszkami

Przygotowanie

  • 1
    Gruszki obierz, przetnij wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne.
  • 2
    Ułóż w garnuszku, dodaj cukier, ziele angielskie i wino.
  • 3
    Gotuj kwadrans na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie
    obracaj owoce.
  • 4
    Ostudzone gruszki ułóż na talerzyku. W miejsce
    po wydrążonych nasionach, nałóż łyżkę serka.
  • 5
    Oprósz pieprzem i posyp uprażonymi na suchej patelni
    migdałami. Skrop miodem.