Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

TAGI:
#jedzcopolskie, #truskawki, #polskie, #rozmaitosci, #truskawkowe, #bezy, #smietanka, #deser, #palcelizac
10 PORCJI

Składniki:

  • 2 białka jajek
  • 110g cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki octu
  • szczypta soli
  • 1 duże opakowanie śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 20szt. całych truskawek
  • 250g truskawek do zmiksowania
  • 2 cytryny
Z soczystymi polskimi
truskawkami

Przygotowanie

  • 1
    Białka ubij na pianę, stopniowo dodawaj cukier oraz ocet
    i mąkę. Uzyskana piana ma być lśniąca i kremowa.
  • 2
    Łyżką nałóż porcje bezy na blaszkę wyłożoną papierem
    do pieczenia.
  • 3
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C, od razu zmniejsz temperaturę do ok. 130 C.
  • 4
    Piecz bezy przez ok. 40 minut, aż będą chrupiące
    na zewnątrz i ciągnące w środku. Ostudź.
  • 5
    Truskawki zmiksuj na gładki mus. Pozostałe całe owoce przekrój na połówki.
  • 6
    Śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Nakładaj porcję na każdą bezę, wierzch polej musem truskawkowym
    i ozdób połówkami owoców, oprósz otartą skórką cytrynową.