Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

TAGI:
#jedzcopolskie, #polskiepomidory, #pomidory, #malinowe, #chleb, #pesto, #lunch
2 PORCJE

Składniki:

  • 1 pomidor malinowy
  • kilka kromek chleba
  • pęczek świeżej bazylii
  • garść orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g startego parmezanu
  • 100ml oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Najlepsza odmiana do tego przepisu to
Pomidor malinowy

Przygotowanie

  • 1
    Liście bazylii, pokrojony czosnek, podprażone orzechy oraz szczyptę soli wrzucamy do blendera.
  • 2
    Miksujemy, dodając stopniowo oliwę.
  • 3
    Dodajemy ser i resztę oliwy, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy.
  • 4
    Nakładamy na pieczywo i kładziemy na to plastry pomidora.
  • 5
    Smacznego!