Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

TAGI:
#jedzcopolskie, #polskiepomidory, #pomidory, #malinowe, #omlet, #jajka
2 PORCJE

Składniki:

  • 1/2 pomidora malinowego
  • 2 duże jajka
  • szczypiorek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka zimnej wody
Najlepsza odmiana do tego przepisu to
Pomidor malinowy

Przygotowanie

  • 1
    Do miski wbić jajka, dodać sól i wodę, odstawić. Pomidora sparzyć, pokroić w plastry. Rozgrzać małą patelnię (około 18 cm średnicy) na średnim ogniu, roztopić masło. Na patelnię wlać jajka, poruszając patelnią rozprowadzić je po całej powierzchni patelni, następnie poczekać kilka sekund tak, aby spód się ściął.
  • 2
    Gdy omlet będzie już prawie cały ścięty, a wierzch pozostanie wciąż wilgotny, położyć na nim plastry pomidora. Posypać szczypiorkiem i przyprawić do smaku.