Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

TAGI:
#jedzcopolskie, #polskiepomidory, #pomidory, #malinowe, #grzanki, #sniadanie, #lunch
2 PORCJE

Składniki:

  • 400G pomidorów malinowych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 8 kromek chleba (lub innego ulubionego pieczywa)
Najlepsza odmiana do tego przepisu to
Pomidor malinowy

Przygotowanie

  • 1
    Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
  • 2
    Kromki chleba skropić oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 4 minuty.
  • 3
    Pomidorki pokroić w drobną kosteczkę, dodać posiekaną bazylię, przeciśnięty czosnek, oliwę i doprawić do smaku.
  • 4
    Na gorące pieczywo wyłożyć pomidory, udekorować dodatkowymi liskami bazylii. Podawać od razu.