Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

TAGI:
#jedzcopolskie, #szarlotka, #deser, #jablka, #przepis, #ciasto
8 PORCJI

Składniki:

  • • 500 g mąki pszennej Złote Pola • ½ łyżeczki soli
    • 1 duże opakowanie śmietany 18% Mleczna Dolina
    • 3 żółtka z jajek Ale Jaja • 150 g cukru Słodka Łyżeczka
    • 120 g masła (zimnego) Mleczna Dolina
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do nadzienia:
    • 8 dużych jabłek
    • 3 łyżki cukru Słodka Łyżeczka (lub do smaku)
    • 3 łyżki mąki pszennej Złote Pola • 3 łyżki bułki tartej
  • Do kruszonki:
    • 4 łyżki mąki pszennej Złote Pola
    • 3 łyżki cukru Słodka Łyżeczka
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Do szarlotki najlepiej wybierać
bardziej miękkie jabłka

Przygotowanie

  • 1
    Wszystkie składniki ciasta połączyć w malakserze, miksując pulsacyjnie lub posiekać nożem i lekko wyrobić. Z ciasta odłóż 1/5 porcji. Pozostałą część uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na min. 30 minut do lodówki.
  • 2
    Odłożoną część ciasta połącz z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia, rozdrobnij palcami, aby uzyskać okruchy kruszonki. Włóż do lodówki.
  • 3
    Jabłka obierz, pokrój w cienkie plastry, wymieszaj z cukrem i mąką.
  • 4
    Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem. Dno posyp bułką tartą. Na jej wierzchu rozłóż jabłka, na nich - kruszonkę.
  • 5
    Piecz do zrumieniania, ok. 45 minut w temp. 200°C. Przed porcjowaniem ostudź.
Koszt potrawy
dla 1 osoby
1 58
Koszt potrawy dla 2 osób to ok. 3.16zł