Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

TAGI:
#jedzcopolskie, #racuszki, #deser, #jablka, #przepis, #palcelizac
2 PORCJE

Składniki:

  • 200G mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 12g drożdży
  • 2 jabłka
  • cukier puder do podania
  • olej rzepakowy do smażenia
Najlepsze do tego przepisu to słodkie
: Szampion, Jonagold, Jonaprince

Przygotowanie

  • 1
    Drożdże połącz z cukrem, zalej letnim mlekiem, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Do drożdży dodaj sól, mąkę i jajko, wymieszaj.
  • 2
    Odstaw ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę, obrane jabłka. Wymieszaj. Ciasto nakładaj łyżką na ciepły olej. Smaż na złoto. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Koszt potrawy
dla 1 osoby
1 14
Koszt potrawy dla 2 osób to ok. 2.28zł