Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

TAGI:
#jedzcopolskie, #musjablkowy, #deser, #jablka, #przepis, #podwieczorek
6 PORCJI

Składniki:

  • 1 kg jabłek (zważone po obraniu i oczyszczeniu)
  • 6 łyżek cukru Słodka Łyżeczka
  • ½ szklanki wody
Najlepsze do tego przepisu to słodkie
Szampion, Jonagold, Jonaprince

Przygotowanie

  • 1
    Owoce pokrój w kostkę- może być różnej wielkości, wtedy mus będzie miał ciekawszą konsystencję.
  • 2
    Włóż do garnuszka, dodaj cukier i wodę, gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie wymieszaj owoce łyżką, większość powinna się rozpaść, tworząc jednolitą masę. Mus jest gotowy do jedzenia.
  • 3
    Jeśli chcesz przechować mus na zimę, przełóż do czystych i suchych słoiczków, szczelnie zamknij. Wstaw do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlej wodę do ¾ ich wysokości i gotuj ok. 20 minut. Odstaw zakrętkami do dołu, do ostygnięcia.
Koszt potrawy
dla 1 osoby
0 33
Koszt potrawy dla 2 osób to ok. 0.66zł