Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

TAGI:
#jedzcopolskie, #jablecznik, #deser, #jablka, #przepis, #ciasto
8 PORCJI

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2-3 jabłka
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 2 łyżki miodu
Najlepsze do tego przepisu
to lekko kwaśne: Ligol, Gloster

Przygotowanie

  • 1
    Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek i sól.
  • 2
    W drugiej miseczce wymieszaj olej z jajkami i dolej do suchych składników, wymieszaj.
  • 3
    Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 25 cm średnicy). Na wierzchu ułóż obrane, pokrojone w plasterki jabłka. Posyp migdałami i płatkami owsianymi. Polej miodem. Piecz w temp. 180°C przez ok. 40 minut.
Koszt potrawy
dla 1 osoby
0 83
Koszt potrawy dla 2 osób to ok. 1.66zł