Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

TAGI:
#jedzcopolskie, #przekaska, #jablka, #przepis, #pyszne, #chrupiace
1 PORCJA

Składniki:

  • jabłka
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • wanilia (opcjonalnie)
Najlepsze do tego przepisu to słodkie
Szampion, Jonagold, Jonaprince

Przygotowanie

  • 1
    Jabłka umyj i pokrój w cienkie plasterki (optymalna grubość to około 1,5-2 mm).
  • 2
    Wyciśnij sok z połówki sparzonej wcześniej cytryny i włóż do niego pokrojone plastry owoców. Dodatkowo, gdy nazbiera się już kilka warstw, skrop jabłka sokiem z drugiej połówki cytryny, tak aby wszystkie plastry zostały nią skropione.
  • 3
    Przygotowane jabłka ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Plasterki posyp cynamonem oraz wanilią.
  • 4
    Blaszki włóż do piekarnika nagrzanego do 80 stopni (z włączonym termoobiegiem) na 120 minut (jeżeli plasterki są naprawdę cieniutkie, to wystarczy 100 minut). W połowie pieczenia obróć chipsy na drugą stronę.
  • 5
    Po dwóch godzinach wyłącz piekarnik i zostaw w nim blaszki z owocami na kolejne 30-40 minut, po tym czasie chipsy powinny już być chrupiące